zondag 23 december 2012

nooit geweten, nooit zo gemeten - portretten

datum: 23 oktober 2012
naam: Arnold (67)
locatie: Baarn

Woont op een instellingsterrein voor mensen met een verstandelijke beperking. Samen met zijn vrouw Lida - die ook een verstandelijke beperking heeft. Arnold geeft presentaties over zijn leven aan nieuwe begeleiders en aan andere mensen met een beperking om zich sterker te maken.

datum: 10 oktober 2012
naam: Ben (67 jaar)
locatie: Maastricht

Werkte als fysicus. Totdat er vasculaire  dementie bij hem werd geconstateerd. Ben en zijn vrouw Mia halen alles uit het nieuwe leven.

datum: 25 oktober 2012
naam: Bram (69)
locatie: Amsterdam

Heeft sinds acht jaar een gehoorstoornis. Door  de beperkingen die hij ervaart is zijn uitvindersbloed gaan stromen. Hij ontwikkelt nieuwe hulpmiddelen. Een daarvan komt binnenkort op de markt.

datum: 11 oktober 2012
naam: Frits (62)
locatie: Almere

Heeft sinds 1988 bijzondere ervaringen. Hij hoort stemmen. Soms is het meer een belevingswereld die hij ervaart. Frits heeft jaren psychiatrische hulp gehad. Hij leeft met stemmen, soms komen ze weer op.

datum: 24 oktober 2012
naam: Marcel (48 jaar)
locatie: Amsterdam

Heeft sinds zijn 34ste multiple sclerose. Marcel werkt twaalf uur per week voor de arbo-commissie van de ondernemingsraad van een grote zorgaanbieder. Hij woont samen met zijn vriendin.

datum: 19 oktober 2012
naam: Mireille (39 jaar)
locatie: Amsterdam

Heeft een lichtelijke verstandelijke beperking. Mireille woont sinds veertien jaar zelfstandig - in het hartje van Amsterdam. Ze helpt vaak mee in onderzoek waarbij ze andere mensen met een verstandelijke beperking interviewt.

datum: 17 oktober 2012
naam: Monique (47 jaar)
locatie: Nijmegen

Zou volgens de dokter niet ouder worden dan vier. Maar er bleek nog een heel leven voor haar te liggen. Ze woont op zichzelf, met hulp van diverse mensen, betaald uit het pgb. Monique heeft een verstandelijke beperking en is zeer slechtziend.

---
Fotografie: Ringel Goslinga
Tekst: Cecile Vossen
Voor: Uitgave ZonMw 2012
ISBN 9789057631290

ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.
Disability Studies stimuleert het ontwikkelen, delen en toepassen van kennis over leven met een beperking in de samenleving.