woensdag 27 juni 2007

DE ANALOGE TOOLBOX VAN RINGEL GOSLINGA

PhotoQ Jaarboek 2006|07
15,00EUR

Precies 20 jaar na de introductie van de eerste, 0.63-versie van Photoshop staat PhotoQ’s jaarboek in het teken van de doka. Die geruisloos van het toneel verdwenen lijkt in de digitale tornado sinds Photoshop.
Het jaarboek biedt, zoals Edie Peters, hoofdredacteur van PhotoQ, het zegt ‘een tijdelijk verblijf in het rustige oog van de storm. Nog net op tijd, hopelijk, slagen we erin dit verdwijnende industriële, ambachtelijke en artistieke erfgoed te fixeren in een overzicht dat veel laat zien en horen uit die donkere ruimtes waarin kleine hoeveelheden licht en chemicaliën de dienst uitmaakten. Met excuus voor de formulering in de verleden tijd. We gaan terug in de tijd, maar we merken dat er ook doorzetters zijn die met regelmaat in volstrekte duisternis fotorollen om ontwikkelspoelen draaien en ontwikkelschalen reinigen.’

De doka blijft een onuitputtelijke bron van ergernis en discussie, en tegelijkertijd een vat vol herinneringen, zo blijkt. Een keur aan fotografen reageerden op de vraag: Verdwijnt de doka? En zo ja: hoe erg is dat eigenlijk?

• Vooral heel veel foto’s van het minst fotogenieke onderwerp in de fotografie: de doka. Werk van o.a. Marrie Bot, Hans van der Meer, Merlijn Doomernik, Eva Besnyö, Koos Breukel, Ringel Goslinga(*), Hans Samsom, Sem Presser, Carel Blazer, Ad Nuis, Ata Kando, Leo Erken, Henze Boekhout, Han Singels, Siebe Swart en Michel Szulc Krzyzanowski.

21 x 14,85 cm (A5)
144 pagina's
Full colour

(*) 'De Analoge Toolbox van Ringel Goslinga' door Han Schoonhoven.