donderdag 5 mei 2011

GKf thema avond

GKf thema avond: Ringel Goslinga en Willem Popelier
Donderdag 12 mei 2011
Open 20:00 t/m 21:30

De GKf organiseert wederom een thema avond met ditmaal Ringel Goslinga en Willem Popelier 'van je familie moet je het hebben'.

Een goed portret is als een spiegel van de ziel, maar wie wij zijn wordt bepaald door de mensen om ons heen. Het oude gezegde “Toon mij uw vrienden en ik zeg u wie u bent“ is nog steeds van kracht. Met Facebook lijkt het soms of we er zelfs een dagtaak aan (moeten) hebben om te tonen wie wij zijn. Twee fotografen, Ringel Goslinga en Willem Popelier, hebben zich volledig toegelegd op het visualiseren van het sociale netwerk en de manieren waarop wij onze identiteit door foto’s zichtbaar maken. In gesprek met Andrea van Pol zullen zij dieper ingaan op deze thema’s en de betekenis daarvan voor hun werk en de hedendaagse fotografie.

Willem Popelier heeft eigenlijk geen camera meer nodig. Het materiaal waarmee hij werkt wordt geleverd door de constante stroom beelden van beveiligingscamera’s, webcams en reclamefoto’s. Hij is gefascineerd door de portretten waarmee wij ons omringen: afbeel-dingen van mensen die ons laten zien hoe wij kunnen zijn wie wij denken te zijn. Willem Popelier legt in “_____EN WILLEM” een schrijnende familie-geschiedenis vast. Met dit autobiografische project is hij onlangs genomineerd voor de Dutch Doc Award, de prestigieuze prijs voor het beste documentaire fotoproject.

Een goed portret wordt met aandacht gemaakt. Ringel Goslinga heeft het tot zijn levenswerk gemaakt om iedereen te portretteren die in zijn leven een rol speelt of in het verleden een vormende invloed op hem heeft gehad. Daarmee wordt het netwerk van zijn hele leven minutieus in kaart gebracht. De boeken “Family Tree” (2007) en het recent verschenen “City People” (2011) tonen de mensen rond de fotograaf. Misschien laten de portretten juist zien wie wij zijn: mensen die naar mensen kijken.

Andrea van Pol is presentatrice en bekend van het RTVNH kunstprogramma ‘Pols Hoogte’ en het radio en tv- programma ‘Vroege Vogels’ van de VARA.

Entree: aanmelden via email
Instelling: Foamcafé Adres: Keizersgracht 609
Plaats: Amsterdam
E-Mail: info@gkf-fotografen.nl
Website: www.gkf-fotografen.nl