maandag 3 november 2008

ANOUSHKA VAN VELZEN

Date: October 31st, 2008
Name: Anoushka van Velzen
Location: Amsterdam
Street: Jodenbreestraat (Centrum)
Profession: Photographer

Anoushka van Velzen (1966) bezocht de afgelopen jaren een reeks bedevaartsoorden in Europa, waaronder Lourdes, Amsterdam en Fatima. Zij raakte geboeid door de rituelen van de pelgrims en fotografeerde ze onbevooroordeeld. Van Velzen observeert de wereld van moderne bedevaarten op indringende wijze, op de huid van de gelovige en met oog voor detail. In beeld komen jonge kinderen verkleed als heiligen, priesters die zich voorbereiden, pelgrims in gebed of kruipend op handen en knieƫn. Maar ook de commerciƫle handel in devotionalia en souvenirs, die onlosmakelijk verbonden lijkt met bedevaartsoorden.

Deze foto's staan in haar eerste fotoboek Tools of Belief, is uitgegeven op het formaat van een zakbijbel in 2007 door Episode Publishers, Rotterdam met een voorwoord geschreven door Antoine Bodar.

ACF LEZINGEN

RINGEL GOSLINGA, WYTSKE VAN KEULEN en ANOUSHKA VAN VELZEN
Vrijdag 12 december 2008.

ACF Lezingen worden georganiseerd in alliantie met &Photo van stichting&tree, opgericht door jonge fotografen. In de programmering wordt steeds ingespeeld op de actualiteit binnen het fotoboek.

Tijdens informele bijeenkomsten (met maximaal 25 toehoorders) kunnen fotografen de verschillende vormen van het fotoboek onderzoeken en bespreken en zich laten inspireren door recent gepubliceerde boeken die door de makers worden toegelicht. Tijdens deze avonden is er ook gelegenheid om zelf fotoboeken mee te nemen.

Dit najaar lezingen met: Bert Teunissen (24 oktober), Rob Hornstra (31 oktober) en Ringel Goslinga, Wytske van Keulen en Anoushka van Velzen (12 december).

Meer informatie volgt binnenkort!