donderdag 21 augustus 2008

CARTE DE VISITE

De Carte de Visite (CDV) is een foto met de afmeting van 2.125 x 3.5 inch, gemaakt met een camera met vier lenzen (opgesteld in twee rijen van twee). De losgesneden afbeeldingen werden op een kartonnen kaartje geplakt van 2.5 x 4 inch. Dit type fotografie is in 1854 gepatenteerd door de Franse fotograaf André Disdéri.

In 1859 werd dit type fotografie in Europa populair en vanaf 1860 in Amerika waar het waar het een hoogtepunt bereikte tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Veelal werden deze betaalbare, en makkelijk te reproduceren, portretten verstuurd naar familie en vrienden. Foto’s van bekende personen werden veelal verhandeld en geruild wat resulteerde in een ware ‘cardomania’.

De 'sluiter' van de Carte de Visite Camera

Oorspronkelijk werd gebruik gemaakt van de ‘albumen print’. Voor de CDV-Camera van het voormalig Leidse Prentencabinet gebruik ik het papiernegatief. De lichtsterkte van de lenzen is f 4.25 en de brandpuntafstand 170 mm. De camera heeft geen sluiter en geen diafragma. Om een negatief te belichten dient een klep, die bevestigd is aan de voorzijde van de camera, te worden geopend. Bij een combinatie van 3 ASA en diagragma 8 (ter correctie van de balguitrek en lensbeschadigingen) wordt de lichtintensiteit afgesteld op 4 seconde voor een juist belicht papiernegatief.